Despre periajul dentar

periaj dentar

Probabil ca multi dintre dvs. stiu deja ce inseamna,macar in teorie,un periaj corect:
*periuta indicata este ,cel mai des,cea cu duritate medie a perilor;
*se fac miscari, in genere ,de sus in jos pe dintii superiori,respectiv de jos in sus pe dintii inferiori;
* sunt necesare aproximativ zece miscari pe fiecare grup de dinti;
*durata totala a unui periaj ar trebui sa fie intre 3 si 5 minute;
*sunt indicate cel putin 2 periaje pe zi:unul dimineata,preferabil inainte de prima masa a zilei,unul seara,dupa care nu mai mancam sau bem nimic,exceptie facand apa simpla;
*sa nu uitam sa schimbam periuta:cam o data pe luna;
*trebuie completat cu folosirea atei interdentare.
Exista foarte multe tehnici de periaj,in plus au aparut variate instrumente care ne fac misiunea mai usoara(periuta electrica,periuta interdentara,apele de gura,ata interdentara etc).Desigur ca ati auzit de toate acestea,pacientii se dovedesc din ce in ce mai informati,din fericire.Cu toate acestea,uneori ignoram ,fara sa vrem ,ca fiecare dintre noi este diferit atat in ceea ce priveste morfologia si pozitia dintilor,forma arcadelor,susceptibilitatea la carie,gradul de afectare a osului din jurul dintilor,starea gingiilor cat si – de ce nu?- ca personalitate,abilitati,capacitate de concentrare etc.
De exemplu,nu vom alege o periuta cu partea activa medie sau mare,daca avem dintii inghesuiti sau rotati;tot in aceste cazuri,daca avem suficienta manualitate,nu avem de ce sa folosim o periuta electrica.Vom munci mai mult,dar cu folos.
De asemenea,nu vom folosi decat periute moi in cazul dintilor mobili,sever afectati parodontal.Vom compensa blandetea periutei si a miscarilor cu cresterea duratei periajului,cu utilizarea de periute interdentare,folosirea pastelor de dinti special concepute pentru asemenea afectiuni.
Tot periute “soft” vom folosi si in cazurile cu hipersensibilitate,respectiv hiperestezie dentinara ca si in cele cu leziuni de uzura a smaltului,eroziuni,abraziuni.Si sigur ca va trebui ca periajul sa dureze semnificativ mai mult si in aceste cazuri,iar pastele de dinti trebuie sa contina ingrediente care combat afectiunile pomenite.
Pentru cei care nu au rabdare sau le lipseste manualitatea,sau pur si simplu au deficite motorii,periuta electrica este desigur alegerea cea mai buna.
Pacientii purtatori de aparate ortodontice fixe sau mobile au nevoie de masuri suplimentare:cresterea numarului de periaje pe zi,folosirea,in afara de a periutelor clasice si a unora speciale(pentru bracket-uri de exemplu).Si igiena dentara se completeaza tot cu periutele interdentare.
La copiii cu varste mai mici de 7 ani este foarte importanta crearea unei rutine zilnice a periajului,chiar daca miscarile nu sunt neaparat cele din teorie.E important obiceiul creat,urmand ca, treptat,sa isi corecteze miscarile.Consecventa periajului este esentiala,intrucat el este un ritual care trebuie sa ne insoteasca toata viata!
Oricum am fi,trebuie sa ne spalam dintii cu multa constiinciozitate,fara graba,fara sentimentul ca acest moment este o corvoada.Trebuie sa fim mereu acolo,prezenti ,atenti la ceea ce facem .Chiar daca un periaj superficial e totusi mai bun decat lipsa totala de igiena,de ce sa nu ne spalam dintii cu mai multa atentie, implicare, cu mai mult suflet? Am avea doar de castigat.