Importanta controlului stomatologic periodic

Multi pacienti au convingerea ca,odata tratate toate afectiunile dentare diagnosticate intr-un anumit moment, pot lasa apoi sa se scurga timp nelimitat pana la urmatoarea vizita la medicul stomatolog. Mai exact, considera ca, atat timp cat nu mai exista durere sau alte simptome ingrijoratoare(sangerare,roseata,umflatura,lipsa de substanta), nu este necesar sa se mai prezinte in cabinetul stomatologic.

De ce este profund gresit acest comportament?

1.Multe afectiuni dentare sau parodontale evolueaza timp indelungat fara a da semne pe care pacientul sa le poata sesiza. Oricat de bine informat ar fi, acesta nu este specialist in domeniu si nu se poate diagnostica singur.

2.In timp, pe suprafetele dintilor apar depozite – mai mari sau mai reduse – de tartru, coloratii dentare, care trebuie indepartate periodic. Daca nu se intervine,acestea produc inflamatia gingiilor, iar sub niste gingii inflamate, osul parodontal se resoarbe mai repede,ducand, in timp, la mobilizarea si ulterior chiar la pierderea precoce a dintilor.

3.Nu toate problemele dentare sunt vizibile de catre pacient cu ochiul liber,la simpla inspectie a cavitatii bucale.De exemplu, pot exista carii ascunse,aflate pe suprafete inaccesibile vederii acestuia. Uneori diagnosticul de carie dentara este dificil de stabilit chiar si pentru medicul dentist. Cu toate acestea, exista metode pe care stomatologul le poate folosi pentru a clarifica situatia.Insa pentru a se putea confirma/infirma acest diagnostic,minima conditie care trebuie indeplinita este – sigur ca da! – ca pacientul sa ajunga la medic.

4.In timpul vietii noastre, ansamblul cavitatii bucale este in permanenta schimbare, in continua evolutie. Conditiile se modifica,iar aparatul dentomaxilar isi cauta mereu echilibrul. Sigilarile,obturatiile coronare si cele de canal, lucrarile fixe(coroane,punti), lucrarile mobile(protezele partiale sau totale), implanturile si lucrarile protetice pe implanturi trebuie verificate periodic. Nici una dintre acestea nu este garantata pe viata. Atunci cand nu mai corespund standardelor,ele trebuie inlocuite.Si e mult mai bine ca problemele sa fie depistate la timp.

5.In mod evident, o carie superficiala este mai putin distructiva si mult mai usor de tratat decat una profunda. Potentialul dintelui este mai putin afectat daca se intervine la timp. Riscul de complicatii este scazut,daca surprindem o afectiune in fazele ei incipiente. Si mai bine este daca reusim sa prevenim aparitia ei!

6.Pentru orice obturatie, pentru orice lucrare protetica, vine un moment cand aceasta nu se mai adapteaza corect. Acel moment nu se poate stabili printr-un algoritm matematic, intrucat organismul uman nu este precis si previzibil ca o masinarie. El este, dimpotriva, un sistem complex care reactioneaza in mod diferit de la un individ la altul pentru ca fiecare pacient este unic. De aceea controlul periodic devine si mai justificat.

7.Vizitele rare, sporadice la medic, numai atunci cand apar neplaceri evidente, conduc la agravarea si acumularea problemelor de sanatate orala. Consecinta logica este ca tratamentele necesare devin mai dificile,mai indelungate,mai costisitoare in bani si timp.

Concluzie:

O vizita la stomatolog la fiecare 6 luni este extrem de utila si profitabila pentru pacienti. Intervalul acesta de timp este de obicei potrivit pentru realizarea detartrajului,astfel incat parodontiul sa fie mentinut in stare optima.In acelasi timp, daca exista alte probleme, ele pot fi depistate la timp iar tratamentul este mai simplu si mai putin costisitor.

Metaforic, puteti vedea acest control periodic ca pe un fel de asigurare:alocati o data la 6 luni timp si bani pentru sanatatea dintilor dumneavoastra si in acest fel evitati aparitia complicatiilor severe si necesitatea tratamentelor indelungate si a costurilor uriase.Mai mult, cand sanatatea orala e lasata sa se deterioreze atunci si variantele posibile de tratament se limiteaza drastic. Nimeni nu isi doreste asa ceva…