Vesnicia in stomatologie

dentist sector 5

Sa pornim de la o afirmatie cu care sunteti probabil de accord: nimic nu este vesnic.Cel putin pe aceasta lume (in privinta altor lumi nu ma pot pronunta).

Inca o veste proasta: nimic nu este vesnic, sau macar “pe viata” nici  in ingrijirea si tratamentul dintilor! Singura care poate si trebuie sa fie “pe viata” este insasi grija fiecarui pacient pentru propria sanatate orala si generala.

Asa cum, in general, acceptam ca de o masina, un televizor, un telefon inteligent,o poseta sau o pereche de  “conversi” nu ne putem bucura o viata intreaga, la fel trebuie sa realizam ca masurile pe care le luam intr-un anumit moment pentru pastrarea sau dobandirea sanatatii orale nu pot actiona pentru tot restul existentei noastre, fara a mai interveni ulterior!

Iata cateva investitii  care NU sunt pe viata:

1.Periuta de dinti:trebuie schimbata macar o data la 3 luni;

2.Efectele detartrajului: acesta trebuie facut periodic, o data la 6 luni- 1 an;

3.Sigilarile de santuri si fosete: refacere la aprox 1 an, cu verificari periodice, la 6 luni;

4.Obturatiile (plombele) dentare: acestea trebuie schimbate macar o data la 2-3 ani, cu verificari clinice la fiecare 6 luni;

5.Lucrarile proetice fixe: in mod normal ar trebui refacute la 5 ani, daca nu sunt observate probleme la verificarile periodice semestriale;

6.Lucrarile protetice mobile: trebuie si ele refacute, cu revizuirea planului general de tratament dupa circa 4 ani de utilizare, desigur daca nu apar probleme intre timp ; in plus, ele necesita captusiri, rebazari, reconditionari, schimbari de garnituri si, bineinteles, reparatii in cazul in care se produc incidente.

7.Rezultatele tratamentelor de albire: nu sunt definitive: factorii care ne conduc la o anumita culoare (nuanta, ton ) a danturii noastre se mentin in timp: compozitia salivei nu se schimba foarte mult. Chiar daca unii dintre noi reusesc sa isi modifice obiceiurile (fumatul, consumul de diverse bauturi sau alimente colorate: ceaiuri, cafea, vin, ciocolata,s.a.) si sa isi imbunatateasca igiena orala, in timp ,orice tratament de albire isi atenueaza efectele. S-a observat ca rezultatele se mentin aproximativ 1 an, cu variatii de la pacient la pacient.

8.Implantul dentar: statisticile internationale au stabilit ca durata medie de viata a unui implant este de aproximativ 10 ani.Trebuie tinut cont , insa, ca este o valoare medie si ca , de la un pacient la altul ,variatiile pot fi foarte mari. Exista cazuri in care implantul s-a mentinut 30 de ani, dar si cazuri cu o durata foarte scurta de exploatare. Cum era de asteptat,igiena, obiceiurile si comportamentul pacientului vizavi de implantul primit sunt hotaratoare, pe langa afectiunile locale si generale care pot surveni in timp si pot pune in pericol tratamentul prin implant. Iata inca un motiv pentru care este esential ca pacientul cu lucrari protetice pe implante sa isi viziteze medicul curant macar o data la 6 luni,daca nu trimestrial. Mai mult, medicul care a inserat implantul stie cu exactitate modelul si dimensiunile acestuia si tot el detine instrumentele necesare demontarii partilor componente pentru igienizare si verificare periodice.

In concluzie, avem intre 28 si 32 de dinti, dar fiecare dintre ei merita efortul de a investi in el timp si ingrijiri periodice.Fiecare dinte pierdut poate declansa un lant urias de efecte nedorite.

Si iata un pont: exista o resursa destul de bogata – nici aceasta inepuizabila,totusi! – de care puteti beneficia: rabdarea, cunostintele si experienta medicilor stomatologi. Suntem aici!